Συνέδριο υπό την αιγίδα της WHF με θέμα: «Κακοήθεια σε νεαρή ηλικία»

Επιστημονικά νέα

Το 1ο συνέδριο με τίτλο «Κακοήθεια σε νεαρή ηλικία» διεξήχθη στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2023 στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα» σε συνεργασία με το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο και την Εταιρεία Μελέτης Νεοπλασιών σε Νέες Ηλικίες.

Η Women’s Health First είχε τη χαρά και την τιμή, αποδεχόμενη την τιμητική πρόσκληση της Προέδρου του συνεδρίου κας Φλώρας Ζαγουρή, Καθηγήτριας Παθολογικής Ογκολογίας του ΕΚΠΑ, να θέσει υπο την αιγίδα της το επιτυχημένο αυτό συνέδριο.

Η αντιπρόεδρος της WHF, Κατερίνα Δεληβελιώτου, εκπροσωπώντας το Διοικητικό Συμβούλιο της WHF, χαιρέτισε την έναρξη του συνεδρίου στην επίσημη τελετή έναρξης, υπογραμμίζοντας ότι η WHF στέκεται ουσιαστικός αρωγός και συνοδοιπόρος σε κάθε επιστημονικό γεγονός που αναβαθμίζει τη γνώση και τη συνεργασία με επαγγελματίες υγειάς διαφορετικών ειδικοτήτων.

Τα τελευταία χρόνια τίθεται δυστυχώς όλο και συχνότερα η διάγνωση κακοήθειας σε νεαρότερες ηλικίες. Η διάγνωση της κακοήθειας στη νεαρή ηλικία είναι ένας κεραυνός εν αιθρία και παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες ως προς τη διάγνωση, την αντιμετώπιση, αλλά και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να έχει στο σώμα κ στην ψυχή του παιδιού και του ενήλικα αργότερα. Το μικρό κορίτσι, η έφηβη και η νεαρή γυναίκα που διαγιγνώσκεται με κακοήθεια συνηθέστερα μη εκπορευόμενη απο το γυναικολογικό της σύστημα , θα έρθει κάποια στιγμή αντιμέτωπη με ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τη γονιμότητά της, αλλά κυρίως με τη σεξουαλική κ γυναικολογική της υγεία. Ζητήματα συνήθως πάντα υποεκτιμούμενα, καθώς βέβαια πρωταρχικός στόχος είναι η αντιμετώπιση και η μάχη με την κακοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό επίσης η γενετική συμβουλευτική και τα κληρονομικά σύνδρομα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των ασθενών αυτών.

Oφείλουμε ως γυναίκες, μητέρες, γυναικολόγοι και επαγγελματίες υγείας να δώσουμε την ευκαιρία στα νέα κορίτσια να έχουν πραγματικό έλεγχο της σεξουαλικής τους υγείας και συμπεριφοράς, να ακουστούν και να ενδυναμωθούν επιστημονικά, και να έχουν στα χέρια τους τα εφόδια για να προασπίσουν το σώμα, την ψυχή και την γονιμότητα τους, έτσι ώστε να εξελιχθούν σε υγιείς και ισχυρές γυναίκες του αύριο.

Η WHF θέλει να είναι πάντα δίπλα στις οικογένειες, τα παιδιά και τις νεαρές γυναίκες που δοκιμάζονται και να αφουγκραστεί τις υποεκτιμημένες ανάγκες τους.

Το συνέδριο συνδυάζοντας την επιστημονική γνώση και την ενσυναίσθηση φώτισε όλες τις πλευρές και συνέβαλε στην ολιστική αντιμετώπιση της κακοήθους νόσου στην ευαίσθητη νεανική ηλικία.